Kassen die vertellen hoe het met ze gaat: Zie jij het voor je?

Bron: Groentennieuws


TNO werkt toe naar het van op afstand volgen van de prestaties van kassen. Binnen Stichting Hortivation doen de eerste twee kassenbouwers ervaring op met Kas Prestatie Monitoring. Sensoren die data genereren over het klimaat of de aansturing zijn er genoeg, maar sensoren in kasconstructies, die zijn er nog niet. Reden voor TNO om, op eigen initiatief, te onderzoeken of dit wel kan.

TNO heeft al veel ervaring met deze techniek. Al sinds enkele jaren worden bekende stalen bruggen als de Van Brienenoordbrug met sensoren uitgerust. Deze meetwaarden zijn gekoppeld aan een computermodel van de brug. Hierdoor kunnen defecten in een vroeg stadium worden gedetecteerd. Ook kan op ieder moment de restlevensduur en de veiligheid van de brug worden vastgesteld.

“Met behulp van sensoren in de metalen profielen van een kas willen we kijken of we meer inzicht kunnen krijgen in wat bijvoorbeeld een hagelbui, hevige wind, aardbeving, regen, zon, kou of hitte met een kasconstructie doen”, zegt Egon Janssen, de glastuinbouwman bij TNO. “Of monitoren hoe vaak er een kasdekreiniger over het dek gaat met welk gewicht en wat dit doet met de kas(goot).”

Alternatief voor labtest
Al zo’n veertig jaar doet TNO in laboratoria onderzoek naar kasprofielen. Daarbij worden ze onderworpen aan een standaard testcyclus die alle stormen en sneeuwbuien gedurende de ontwerplevensduur 15 jaar in een paar dagen aanbrengt op de kasconstructie.

“Omdat iedere bouwlocatie andere weersomstandigheden heeft weten, we van de bestaande kassen niet welke restlevensduur ze hebben. Daar komt nog bij dat veel kassen in Nederland ouder zijn dan de oorspronkelijke ontwerplevensduur van normaalgesproken 15 jaar.”

Om die reden wil TNO kennis opbouwen over het effect van praktijkbelastingen van wind, sneeuw, gewas, dekwassers en zelfs aardbevingen op de restlevensduur van de constructie. Sensoren in meerdere kasonderdelen zoals roeden, goten, tralies en kolommen, denk aan enkele tientallen per hectare, geven een dekking over de hele constructie en data-inzichten.

In een proefproject gaat enkele partijen nu aan de slag met sensoren in de kasconstructie. “De vraag is nu of we na één keer een storm, één keer sneeuw en één keer een kasdekreiniger al genoeg en de juiste inzichten uit de sensordata krijgen. De sensoren zijn nu nog heel duur, dus sensoren in iedere kasconstructie is voorlopig nog een utopie.” Voorlopig, tenminste. “Wereldwijd gaan nieuwe ontwikkelingen op het toepassen van AI, sensoren en monitoring erg snel.”